Mordgåta med fysiklektion

Jag förmodar, skriver sir Sydney Smith i inledningen till Mostly Murder från 1959, ?att man bör ha ett skäl eller åtminstone en ursäkt för att lägga ännu en ny bok till den mängd som hotar att dränka den läsande allmänheten. Min enda ursäkt är att det roade mig att erinra mig några av de mer […]

29 mar 2005, kl 13:25
0

Jag förmodar, skriver sir Sydney Smith i inledningen till Mostly Murder från 1959, ?att man bör ha ett skäl eller åtminstone en ursäkt för att lägga ännu en ny bok till den mängd som hotar att dränka den läsande allmänheten. Min enda ursäkt är att det roade mig att erinra mig några av de mer intressanta fall jag varit inblandad i under mitt yrkesverksamma liv och att det föreföll som om andra människor skulle kunna vara intresserade av att läsa min redogörelse för dessa skiftande undersökningar.?
Och hans memoarer bjuder förvisso en skiftande läsning, från det nöjsamma till det gräsliga ? men alltid intressant.

Kapitel 20 bär titeln ?Mord på Ceylon? och beskriver sir Sydneys ansträngningar å försvarets vägnar i målet Kronan mot Sathasivam, ?en man av god familj och en framstående sportsman som varit kapten för Ceylons cricketlag?. Fru Sathasivams lik hittades klockan 15 den 9 oktober 1951 i garaget till familjens hus i Colombo; klockan 17 arresterades herr Sathasivam som skäligen misstänkt för mord. Dock hade han alibi för tiden efter klockan 10.35, och det avgörande var alltså om hustrun dött före eller efter detta klockslag.
Rättsläkaren hade undersökt maginnehållet och likstelheten och slutligen likets temperatur. När professor de Saram tog denna var klockan ungefär 19 och temperaturen var 93,2 grader Fahrenheit, det vill säga en minskning med bara 5,2 grader under förutsättning att temperaturen varit normal när döden inträffade. Lufttemperaturen i garaget klockan 19 var 81,5 grader. Kroppen var liten och illa närd, klädseln var tunn och hopskrynklad, och liket låg på ett cementgolv; alltsammans faktorer som gynnade en snabb avsvalning.

Sir Sydney ansåg inte att det kunde ha tagit tio timmar för temperaturen att sjunka föga mer än fem grader. ?Eftersom tidpunkten för döden otvivelaktigt skulle bli den avgörande faktorn för att bevisa eller motbevisa den anklagades skuld sade jag åt försvaret att be professor de Saram göra vissa studier rörande avsvalnandet av nyss döda kroppar i Colombo.?

Den tid det tar för en kropp att svalna är väsentligen lika med den energi kroppen måste avge för att sänka sin temperatur delat med den effekt, energi per tid, som kroppen avger till omgivningen. Mängden energi i en kropp vid en given temperatur är proportionell mot kroppens massa och därmed mot dess volym, eftersom energin lagras inuti kroppen. Den effekt som avges till omgivningen är proportionell mot kroppens area, eftersom avgivningen sker från kroppens yta. Avsvalningstiden kommer därför att bli proportionell mot kroppens volym delat med dess area; om vi för enkelhets skull låtsas att kroppen är klotformad innebär detta att avsvalningstiden är proportionell mot klotets radie. Och eftersom klotets massa är proportionell mot klotets volym, som i sin tur är proportionell mot klotets radie i kubik, är klotets radie, och därmed avsvalningstiden, proportionell mot kubikroten ur massan: dubbelt så stor massa innebär en avsvalningstid som är kubikroten ur två eller ungefär 1,26 gånger så lång.

Nu berättar sir Sydney vidare: ?Man hade genomfört de experiment som rörde nyss döda kroppars avsvalnande som jag föreslagit. Professor de Saram hade haft turen att komma över tre lik av unga mördare omedelbart efter att de avrättats. Kropparna ifördes underkjolar och sari och förvarades under förhållanden som så nära som möjligt stämde överens med de under vilka den mördade kvinnans kropp placerats, och deras temperaturer mättes en gång i halvtimmen. Det tog ungefär sju timmar för dessa kroppar att förlora 5,2 grader. Denna information var av avgörande betydelse, för det var uppenbart att den mycket lättare kvinnan måste ha svalnat lika mycket på kortare tid och att hon alltså måste ha dött långt senare än 10.35 fm.

Resonemanget om klot ovan kan överföras på kroppar av godtycklig form; om genomsnittsmördaren vägde dubbelt så mycket som fru Sathasivam, måste hon ha svalnat 5,2 grader på ungefär sju timmar delat med 1,26, det vill säga ungefär 5 1/2 timme, och alltså dött tidigast kl 13.30.
Och, avslutar sir Sydney, ?juryn kom fram till ett enhälligt utslag ?Icke skyldig? strax efter slutpläderingen?.

Se där glädjen av grundläggande fysikaliska kunskaper även inom rättsmedicinen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng