Annons

Kombinationsläkemedel väntas bli tronföljare till Lipitor

När patentet på atorvastatin (Lipitor) går ut 2011 hoppas Pfizer kunna ersätta storsäljaren med en kombinationstablett, som förutom statinen innehåller en ny substans som höjer det goda kolesterolet.

29 mar 2005, kl 13:19
0

Annons

Efter att läkemedelsutvecklingen inom området blodfetter länge varit inriktad på det onda kolesterolet, LDL, har man idag allt mer börjat undersöka möjligheterna att höja nivåerna av hjärtskyddande lipoproteiner, främst HDL (High Density Lipoprotein).
Låga nivåer av HDL är oberoende av patientens totalkolesterol en kraftfull riskmarkör för ischemisk hjärtsjukdom.

Del i kombination

Torcetrapib är en så kallad kolesterylestertransferproteinhämmare (CETP-hämmare) som höjer HDL. Angreppspunkten är proteinet CETP, som är en viktig mellanprodukt i i den reaktionskedja som avgör fördelningen mellan HDL och LDL i blodet. Genom att hämma CETP bör det åtminstone i teorin vara möjligt att åstadkomma en mer fördelaktig kvot mellan HDL och LDL, och därigenom hindra utvecklingen av ateroskleros.

Även andra företag, bland annat Roche, har substanser i samma klass under utveckling.
Torcetrapib kommer troligen bara att existera som en del i en fast kombination med atorvastatin.
? Anledningen är vad jag förstått att båda tycks behövas för att få önskad effekt. Behandlingsmålen uppnås helt enkelt inte med den nya substansen på egen hand, säger Håkan Emilsson, medicinsk informationschef på Pfizer.

Bättre LDL-sänkning

Fas II-resultat visar dock på en god effekt på HDL av torcetrapib såväl på egen hand som i kombination med atorvastatin. Kombinationen tycks också utifrån de initiala studierna minska LDL bättre än atorvastatin som monoterapi.
Nu pågår stora fas III-studier med kombinationsläkemedlet över hela världen. Omkring 12 000 patienter ska rekryteras till fas III-studier som utvärderar effekten på blodfetterna. En av de första är en tvåårig multicenterprövning där samtliga patienter får atorvastatin som grundbehandling, och sedan randomiseras till kombinationsbehandling eller atorvastatin.

Ytterligare 13 000 patienter ska rekryteras till prövningar med syfte att utröna den eventuella effekten på risken för kardiovaskulära händelser och död.

Fler kombinationer på väg

I Pfizers kardiovaskulära utvecklingsprogram finns även ett kombinationsläkemedel som innehåller de båda storsäljarna atorvastatin och kalciumantagonisten amlodipin (Norvasc).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng