Möjligt med samtal på apotek
Foto: iStockphoto

Möjligt med samtal på apotek

Strukturerade läkemedelssamtal på apotek är genomförbara, visar en rapport från Läkemedelsverket. Men då måste vissa kriterier vara uppfyllda.

15 dec 2014, kl 12:55
0

Cecilia Bernsten

Läkemedelsverket har på uppdrag av regeringen utrett om det går att föra och dokumentera läkemedelssamtal på apotek. Svaret är ja, enligt slutrapporten. Men det krävs bland annat att juridiska frågor utreds.
– Ska man ha något som fungerar på längre sikt krävs att lagstiftningen ses över, att det finns en samverkan med förskrivare och att det finns resurser på apoteken, säger Cecilia Bernsten, projektledare och forskare på Läkemedelsverket.

Myndigheten genomförde ett pilotprojekt under tre månader för att ta reda på detta. I den ingick 43 apotek med 66 farmaceuter, av dem rapporterade 36 apotek in data. Patienterna i projektet använde läkemedel mot astma eller kol. 196 patienter deltog i det första samtalet och 169 även i det andra. Det första samtalet genomfördes på apotek, och efter en till två veckor skedde ett uppföljningssamtal, i vissa fall per telefon. Samtalen baserades på en särskilt framtagen intervjuguide och det dokumenterades skriftligt.

När projektet utvärderades så var både patienter och farmaceuter övervägande positiva. Nio av tio kunde tänka sig att delta i liknande läkemedelssamtal framöver. Nästan 70 procent av patienterna ansåg att deras läkare skulle kunna ha nytta av informationen från samtalen. Både patienter och farmaceuterna bedömde att samtalen var till nytta för patienterna.
– Apoteken har varit fantastiska i detta arbete, det tål att påpekas, säger Cecilia Bernsten.

Patientorganisationer, myndigheter och företrädare för apoteksbranschen har varit övergripande positiva till modellen för samtal, medan företrädare för läkarorganisationerna var mer kritiska. Många tog dock upp den tidsbrist som råder på många apotek som ett hinder.

Läkemedelsverket har inte undersökt om de strukturerade läkemedelssamtalen på apotek har någon effekt på behandlingen och har inte heller tagit ställning till om de bör införas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng