Modellen för utbyte av läkemedel blir kvar

Dagens modell för generikautbyte på apoteken bör permanentas från och med nästa år. Det föreslår TLV.

19 sep 2011, kl 13:02
0

Tandvårds- och läkemedelsverket, TLV, presenterar nu en översyn av hur utbytessystemet fungerar. Man föreslår att dagens modell med en periodens vara och två reserver ska permanentas från och med januari 2012. Enligt TLV är utbytet av läkemedel på apoteket en succé, då den lett till en kraftig priskonkurrens vilket medfört besparingar på åtta miljarder kronor.

Systemet för generikautbyte har kritiserats av flera aktörer i apoteksbranschen, bland annat för att utbytet förvirrar patienterna, leder till att många tvingas gå från apoteket utan sitt läkemedel och att det leder till miljöskandaler. Men TLV slår ifrån sig kritiken och skriver i ett pressmeddelande att kritiken är ?starkt överdriven och ibland helt felaktig?.

Reglerna för det generiska utbytet har snart gällt i två år och delar av regelverket gäller endast året ut. Men TLV föreslår nu att systemet permanentas från och med nästa år. TLV vill också få möjlighet att ge läkemedelsbolag böter om de inte sköter sina leveranser till apoteken.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng