Annons

Grekiska finanskrisen slår mot cancerpatienter

Roche har stoppat sina leveranser av cancermedicin till statliga sjukhus
i Grekland som inte betalar sina räkningar. Bolaget hotar nu att stoppa
leveranser till andra krisländer i Europa.

19 sep 2011, kl 11:31
0

Annons

Enligt Wall Street Journal har läkemedelsföretaget Roche stoppat sina leveranser till vissa statliga sjukhus i Grekland eftersom de låtit bli att betala för medicinerna. Somliga ska inte ha betalat på tre-fyra år.

Istället ökar Roche nu leveranserna till privata apotek, då de varit bättre på att betala sina räkningar. Roche tillverkar bland annat ett cancerläkemedel som injiceras på sjukhus. De stoppade leveranserna innebär att cancerpatienterna nu måste själva gå till apoteket, köpa sin medicin och sedan ta med den till sjukhus för att få den injicerad.

Enligt den grekiska läkemedelsföreningen har landets statliga sjukhus bara betalat för 37 procent av sina läkemedelsleveranser under 2010 och det första halvåret av 2011. Den grekiska sjukvården har påverkats tydligt av regeringens nedskärningar för att minska landets budgetunderskott.

Roche är inte det första läkemedelsföretag som stoppat leveranser till Grekland. Förra året stoppade Novo Nordisk insulinleveranser då den grekiska regeringen försökte tvinga fram en prissänkning på 25 procent.

Enligt Roche missköter flera statliga sjukhus i Spanien, Portugal och Italien sina betalningar och företaget överväger att stoppa läkemedelsleveranser även dit.