Mindre atenolol i Stockholms vatten

Av 35 miljöstörande läkemedel har man i Stockholm minskade utsläpp av tre substanser jämfört med 2005. Till 2011 är målet att utsläppen för alla 35 ska ha minskat jämfört med 2005.

17 apr 2009, kl 13:23
0

Sedan 2003 miljöklassificeras läkemedlen på den svenska marknaden, och bedöms utifrån miljöfarlighet och miljörisk. Stockholms läns landsting, som initierade miljöklassificeringen, har som mål att nivåerna av de 35 mest miljöstörande medlen ska vara lägre 2011 än de var 2005. Förra året mättes utflödet och nu har man bearbetat data för 22 av substanserna.

Jämfört med
2005 kan man bara se minskningar av utflödet för atenolol, furosemid och metronidazol.
-Ja hittills har det hänt ganska litet om man tittar på effektmålet, säger Åke Wennmalm miljödirektör vid Stockholms läns landsting.
-Det är inte så förvånande, det tar tid att förändra förskrivningsmönster.
Men han medger också att det är osäkert om man kommer att nå det mål man har för 2011.
? För att nå det måste vi också förbättra reningen och det politiska intresset för att uppgradera vattenverken är ganska litet.

Förutom östrogener
och antibiotika räknas också betablockerarna till den stora miljöboven.
? De säljs i stora mängder, kommer ut i stora mängder och kan också ha effekt på reproducerbarheten på fisk.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng