Miljonpris till svensk alzheimerveteran

Miljonpris till svensk alzheimerveteran

Lars Lannfelt får Alzheimerfondens stora forskningspris för utvecklingen av läkemedelskandidaten BAN2401.

10 jan 2019, kl 13:58
0

Lars Lannfelt.

I somras presenterades data från en global fas IIb-studie med drygt 850 patienter som visade att läkemedelskandidaten BAN2401 tycks kunna bromsa utvecklingen av Alzheimers sjukdom efter 18 månaders användning, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

BAN2401 är ett resultat av upptäckter gjorda av Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet för snart 20 år sedan, som han sedan fortsatt att utveckla.

För detta tilldelas Lars Lannfelt Alzheimerfondens stora forskningspris på 2,5 miljoner kronor. I motiveringen betonas betydelsen av Lars Lannfelts forskning rörande de grundläggande sjukdomsframkallande förändringarna vid Alzheimers sjukdom, hur de kan orsakas av genetiska förändringar och hur de kan angripas med nya läkemedel.

– Ett av dessa läkemedel är det som hela världen nu hoppas skall visa sig vara effektivt mot Alzheimers sjukdom, vilket vi snart kommer att få veta, säger Liselotte Jansson, generalsekreterare på Alzheimerfonden, i ett pressmeddelande.

BAN240 utvecklas i ett samarbete mellan det svenska bolaget Bioarctic, i vilket Lars Lannfelt är storägare, och det japanska läkemedelsbolaget Eisai.

Nästa steg i den kliniska utvecklingen är att genomföra en fas III-studie.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng