Dessa ska tycka till om avloppsdirektivet

Dessa ska tycka till om avloppsdirektivet

Miljödepartementet skickar EU-förslaget på remiss till svenska myndigheter och organisationer.

9 nov 2022, kl 10:28
0

Miljödepartementet vill ha in synpunkter på EU-kommissionens förslag till revidering av avloppsdirektivet. Revideringen gäller direktivet om rening av avloppsvatten från tätorter, Urban wastewater directive, och kan leda till kraftigt ökade krav på läkemedelsrening vid våra avloppsreningsverk.

Departementet, som vid årsskiftet blir en del av departementet för energi- och näringsfrågor, har skickat kommissionens förslag på remiss till 123 organisationer och myndigheter. Här finns listan över remissinstanser.

Läkemedelsvärlden har rapporterat om kommissionens förslag som bland mycket annat innehåller kraftigt skärpta krav på läkemedelsrening. För en stor del av reningsverken i Europa kan det bli obligatoriskt att kunna skilja bort läkemedelsrester från avloppsvattnet. Detta kan de flesta reningsverk inte i dag, varken i Sverige eller övriga EU.

Kommissionens förslag ska behandlas av EU-parlamentet och av ministerrådet. De svenska ställningstagandena förbereds nu bland annat genom att Naturvårdsverket tar fram en konsekvensanalys och genom miljödepartementets remissrunda.

Remissinstanserna ska lämna sina svar senast 12 februari 2023.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng