Annons

Miljarddonation till alternativa metoder

Affärsmannen Bengt Sjöbergs miljarddonation ska delvis gå till forskning om alternativa behandlingsmetoder för cancer. Inga problem anser Kungliga Vetenskapsakademien, som ska dela ut det nyinstiftade Sjöbergpriset.

11 maj 2016, kl 15:47
5

Göran K Hansson Foto: Markus Marcetic

Med en donation på två miljarder kronor till cancerforskning vill affärsmannen Bengt Sjöberg bidra till en ”delvis ny syn på cancer där man är lika öppen för att utvärdera både konventionella och okonventionella behandlingsmetoder …”.

Pengarna ska förvaltas av den nyinstiftade Sjöbergsstiftelsen som även årligen ska dela ut Sjöbergpriset värt cirka en miljon dollar, motsvarande drygt åtta miljoner svenska kronor. Summan är i paritet med Nobelpriset och priset ska delas ut i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien, KVA.

Vad som avses med ”ny syn på cancer” och ”okonventionella metoder” utvecklar Bengt Sjöberg i en intervju i Göteborgs-Posten, där han förtydligar innebörden med specifikt hänseende till lungcancer, som han själv diagnosticerats med.

– I dag finns ingen kur för långt framskriden lungcancer, man bara förlänger folks liv. I Sverige erbjuds bara konventionella behandlingsformer medan man utomlands har större möjligheter till okonventionella behandlingar, säger Bengt Sjöberg till Göteborgs-Posten.

Tidningen berättar vidare att Bengt Sjöberg själv har bekostat en alternativ behandling med immunförstärkande naturläkemedel i USA, parallellt med cellgiftsbehandling och en förändrad diet.

I intervjun säger Bengt Sjöberg att läkemedelsföretagen inte är intresserade av att hitta botemedel utan vill utveckla läkemedel som förlänger livet till en hög kostnad för samhället och individen.

– Det är så klart deras inriktning och deras skyldighet att göra så mycket pengar som möjligt. Men det är inte säkert att det är det bästa för patienten, säger Bengt Sjöberg till GP.

Han vill därför att hans nystartade stiftelse ska fokusera på att utforska alternativa läkemedel och hur de kan användas i kombination med de traditionella. Kungliga Vetenskapsakademin, som ska dela ut det av stiftelsen finansierade Sjöbergpriset tycker dock inte att den alternativmedicinska kopplingen är problematisk.

– KVA har sagt att vi kommer att kunna dela ut ett cancerforskarpris för upptäckter kring sjukdomsmekanismer, cancerdiagnostik, terapier och behandlingar och vi kommer i sådana fall att dela ut priset på samma sätt som andra priser vi delar ut, som Nobelpriset och Crafoordpriset, säger Göran K Hansson, Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare.

Vad säger du till dem som känner sig skeptiska till inriktningen på den här forskningen och forskningspriset?
– Det är för tidigt att ha en bestämd uppfattning om hur pristagarna kommer att se ut. Min personliga uppfattning är att det finns alldeles för många terapier som inte har utvärderats tillräckligt och att det är avgörande att få fram evidens om eventuell effekt för dem.

Vilken typ av terapier tänker du på?
– Det finns en rad okonventionella behandlingsterapier men även en del terapier som används i den ordinarie sjukvården som inte utvärderats tillräckligt. Enligt de planer donatorn har berättat om för mig handlar det om att han vill att svensk akademisk forskning ska finansiera den typen av studier. Personligen tycker jag att det är bra att olika behandlingsmetoder utvärderas och som jag har uppfattat det handlar det om klinisk cancerforskning.

Rent hypotetiskt, kan någon som forskar på alternativmedicin få priset?
– Jag vill inte föregripa priskommitténs arbete och avstår från att kommentera.

Ska akademin ägna sig åt alternativ läkekonst?
– Nej det ska vi inte. Vetenskapsakademien har tillfrågats om att dela ut ett pris. Premisserna är att det ska vara ett cancerforskarpris. Jag utgår från att det universitet som åtar sig att vara värd för den planerade cancerforskningen inte kommer att bedriva alternativ läkekonst utan att forska om cancer och cancerbehandling.

Förutom Sjöbergpriset siktar Sjöbergstiftelsen på att dela ut 60 till 70 miljoner kronor per år och diskussioner förs med Karolinska institutet om att inrätta ett nytt cancercenter. Förhoppningen är att pengar från stiftelsen kan komma i användning redan under 2016. Vad gäller Sjöbergpriset är målet att dela ut det för första gången under våren nästa år.

5 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är inte bra att man att ett pris som skulle försöka bidra till mer forskning och satsning på alternativa metoder vad detta nu än är. Det är ju faktiskt en hel del som kan vara intressant som inte används inom den svenska skolmedicinen. Det är ju höjden av arrogans att tror att vi har den enda rätta vägen när vi också uppenbart har stora problem med väldigt många sjukdomar. Lösningen är ju uppenbar, satsa pengar på utveckling och forskning av alternativa metoder, sådana som det tex i dagsläget inte finns några patentpengar att tjäna på tex. Det här med att kategorisera behandlingar som det ena eller det andra gynnar ingen. Det finns en hel del behandlingar som behöver studeras och hur skall det gå om man ständigt hänvisar till att de är alternativa. I såfall bör man läsa på lite om tex artemisa annua som var ett högst alternativ kinesisk medicin för malaria. Det var primärt genom Bill Gates fond som pengar kom till för att studera medicinen som är effektiv mot malaria.

  2. Bra om t ex dessa medel skulle användas för att kontrollera hur effektivt C-vitamindropp i höga doser (ca 20 gram/dag) är. Det finns redan en del forskning och det finns patientfall beskrivna, men att systematiskt kontrollera höga C-vitamindoser vore väldigt intressant. Men säkert inget som applåderas av läkemedelsindustrin. Även injektioner av vitamin B17 och bikarbonat är intressant att forska om.

  3. Ett klokt beslut med tanke på att alternativa behandlingar har svårt att få forskningsanslag. Vill slå ett slag för att stödja forskning på läkemedel, som är patentutgågna och har ett annat användningsområde än cancer, men som kan ha effekt mot cancer. Sådan forskning är inte läkemedelsföretagen intresserade av eftersom det inte går att få patent annat än i USA. Sådan forskning kan vara värd att stödja också.

  4. Det finns redan gott om forskning på metoder som inte fungerar. Trots det vill desperata och lycksökande själar att det skall forskas ännu mer på dem, för att de vet i sitt hjärta av hjärtan att det fungerar ändå, och för att deras affärsidé och enda hopp står till dessa övernaturliga metoder.

  5. Steve Jobs använde alternativ behandling, när han fick cancer, men han dog i och för sig. Min moster fick en stor tumör i magen i början av 90-talet med kirurgi och cellgifter. Eftersom hon alltid varit intresserad av naturmedicin fick hon recept på Iscador samt en massa annat, som vitamintabletter, björkaska och krasse av en antroposof läkare. Nästan varje timme skulle något naturmedel doseras. Hon verkade lite euforisk över dessa naturmedel, så det verkade i alla fall ha positiv effekt på humöret. Har funderat sedan dess om kanske tät dosering kan ge bättre placeboeffekt. Min moster lever fortfarande.

    Om man inte har jättesummor, som Bill Gates att donera, så gäller det nog att donera till ett område, som får knappt några anslag. Han kan nog bli hjälte hos de som är intresserad av alternativ medicin. Det hade han inte blivit om han stöttat Cancerfonden.