Metaanalyser dåligt underlag för val av antidepressiva

Av de metaanalyser som finns av antidepressiva läkemedel, finns inte så
stora skillnader att något preparat kan sägas vara mer effektiva än
andra. Det menar experter på Läkemedelsverket efter att ha gått igenom
flera stora studier.

3 apr 2009, kl 10:59
0

Det syns inga stora skillnader i effekt i metaanalyser av de vanligaste antidepressiva läkemedlen. Därför bör inget preparatrekommenderas som förstahandsalternativ framför andra. Det skriver Hans Melander, senior expert på Läkemedelsverket i en artikel i Läkartidningen.

Bakgrunden är att det har publicerats ett antal översikter om hur effektiva olika antidepressiva läkemedel är. I januari i år släppte TLV en genomgång av dessa preparat och samma månad publicerades en liknande  metaanalys i Lancet. Genomgången som TLV gjorde bestod  till stor del på en metaanalys av 85 studier med direkta jämförelser mellan olika antidepressiva preparat. Studien i Lancet var liknande och bestod av 117 studier. I artikeln hänvisas också till en mindre metaanalys där venflaxin jämfördes med andra medel mot depression.

Läkemedelsverket menar att dessa metaanalyser skiljer sig åt på flera sätt både vad gäller metod och statistik och att de därför är svåra att jämföra med varandra. Flera av studierna som har direkta jämförelser mellan olika läkemedel är utförda efter godkännande och i marknadsföringssyfte och det sponsrande företagets preparat får ofta ett bättre resultat. Der är tveksamt om sådana tillför någonting skriver Hans Melander.

Slutsatsen Läkemedelsverket kommer till är att de skillnader som ses mellan de olika preparaten i de aktuella metaanalyserna är så pass liten att det inte finns någon anledning att rekommendera något av de vanligaste antidepressiva preparaten som förstahandsalternativ.

Bland de antidepressiva som ingått i studierna är escitalopram, venlafaxin, sertralin, citalopram, parotexin, floutexin, duloxetin och fluvoxamin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng