Aktörerna skeptiska till prismodellen

Flera av de tänkbara apoteksaktörerna ställer sig avvaktande till den nya prissättningsmodellen. Att det ännu inte är klart hur försäljningen av receptfria läkemedel ska regleras gör att många känner sig tveksamma. 

2 apr 2009, kl 17:19
0

Ulrika Hultgren, informationschef på Tamro är inte helt nöjd med den föreslagna marginalen.
– Generellt är det positivt att man föreslår en höjning av marginalen. Däremot är vi inte övertygade om att ökningen är tillräcklig med bakgrund till att man samtidigt släpper OTC-försäljningen fri. Den föreslagna marginalen är låg i förhållande till Europasnittet, säger hon.

Göran van den Brink, affärsutvecklingsdirektör på finländska Universitetsapoteket säger att förslaget är ungefär som han förväntat sig men även han saknar information om receptfritt.
– Vi behöver mer tid för att räkna på detta innan vi kan säga något om hur det påverkar oss. Men jag är inte så entusiastisk över modellen. En avgörande faktor för oss är handeln med receptfritt och där väntar vi fortfarande på besked, säger han.

Robert Jerring på Kronans Droghandel vill inte uttala sig innan de räknat på saken men menar att TLV gjort ett gediget arbete när de tagit fram den nya modellen.
– Men det här är bara en pusselbit av flera som fortfarande saknas, säger Robert Jerring.

Desto mer nöjd är Apoteket AB över den nya prismodellen.
– Den är logisk och går att förstå. Av alla de modeller som funnits sedan Reje presenterade sin utredning så är det här den bästa. Det är rimligt att man får en extra marginal för att tillhandahålla generika eftersom det kostar pengar för oss att lagerhålla flera kopior. Den här modellen kan vi föra in i befintliga system utan att använda skohorn, säger Bo Gunnarsson i Apoteket AB:s ledningsstab.

Förutom de 10 kronorna per förpackning räknar TLV med att apoteken ska kunna skapa sig en större marginal via parallellhandel och förhandlingar om inköpspriset på patenterade läkemedel. Om den ekvationen kommer att stämma för Apoteket AB har de inte hunnit analysera ännu.
? Deras uppskattning kring parallellhandeln verkar rimlig, hur väl förhandlingarna med industrin kommer att gå är svårt att förutspå, säger Bo Gunnarsson.

På Tamro är man mer skeptisk till den delen av förslaget.
– Vi är fortsatt oroliga över de föreslagna handelsmarginaler som ges på receptbelagda och parallellimporterade läkemedel, framförallt med tanke på dagens aktuella valutakurs, säger Ulrika Hultgren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng