Annons

Mer medicinteknik ökar kraven på rådgivning

Apotek har en viktig uppgift i att förklara skillnad mellan medicintekniska produkter och läkemedel, skriver Christina Ljungberg i ett nytt blogginlägg.

29 sep 2016, kl 10:23
3

Egenvårdsprodukterna på apotek blir allt mer avancerade. I dag har vi till exempel allt fler medicintekniska produkter som står bland läkemedlen i hyllorna.

Många kunder uppfattar dem nog som läkemedel, men de genomgår andra godkännandeprocesser. De är inte förhandsgranskade så som läkemedel är.

Här har vi på apoteket en jätteviktig uppgift att fråga om kundens behov och att upplysa om när det är bättre att använda ett läkemedel, eller uppsöka vård.

Läs hela Christina Ljungbergs blogg här.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Alla medicintekniska produkter ska vara riskanalyserade och ha en kliniskt bevisad effekt. Om de är mer avancerade så förhandsgranskas också dokumentationen av oberoende granskningsorgan innan de får släppas ut. Den granskningen är mycket omfattande och ska bl.a. visa att produkterna är säkra och har den effekt som utlovas. Så det är generellt sett inte sant att de inte förhandsgranskas. Vill man veta om det är så är det bara att titta på CE-märket på produkten. Om märket åtföljs av ett fyrsiffrigt nummer så är produkten förhandsgranskad.

  2. Flytta gärna kommentarerna till själva bloggtexten i sidhuvudet. Denna “puff” kommer att åka ner i och så småningom ut ur löpet vilket gör att kommentarerna försvinner. Läggs de till texten i sidhuvudet ligger de kvar.
    Tack på förhand!