Annons

Mer antibiotika på fredagar

Allmänläkare tycks skriva ut betydligt mer antibiotika på fredagar än andra dagar. Forskarna kallar det ?vid behovs-recept? och varnar samtidigt för att den osäkerheten bidrar till överförskrivning som bidrar till resistensutveckling.

21 dec 2010, kl 12:02
0

Annons

I en tysk studie har forskarna jämfört andelen antibiotikarecept som förskrivs under en vecka. Totalt analyserades data för drygt en miljon tyska patienter såväl på landsbygden som i stad och förortsmiljö.

På fredagarna var antibiotikaförskrivningen drygt 23 procent högre än övriga vardagar. Och det berodde inte på att andelen diagnoser för luftvägs- eller urininfektion var högre den dagen.

Att andelen
antibiotikarecept är högre förklaras i stället med att det förskrivs ett okänt antal ?vid behovs-recept? och att den andelen blir betydligt högre mot slutet av veckan. Den osäkerhet som läkare känner över den förlorade läkarpatientkontakten över helgen är en viktig förklaring.
Det menar forskarna måste man fundera över i arbetet med att minska förskrivningen av antibiotika.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng