Mediciner förvaras inte barnsäkert

Varje år förgiftas många små barn genom att äta läkemedel eller
kemikalier. Det visar en undersökning från Barnolycksfallsfonden.
Majoriteten av alla tillfrågade föräldrar förvarar inte medicinerna i
barnsäkra skåp.

2 sep 2011, kl 12:26
0

Annons

Varje dag måste i genomsnitt två barn under fyra år uppsök akutvård på grund av förgiftning. 80 procent av barnen har förgiftats genom att äta läkemedel eller kemikalier. De allra flesta har ätit mediciner, men det är också vanligt med förgiftningar av hushållskemikalier som rengöringsmedel och tändvätska.

Knappt hälften (52 procent) av de tillfrågade förvarar läkemedel och kemikalier i skåp där de tror att barnen inte kan komma åt dem. Men bara 30 procent har barnsäkra lås på de skåpen.

? Det vi ser är att man förvarar hälsoskadliga produkter och mediciner där man tror att barn inte kan komma åt dem, men det är viktigt att även förse skåpet med ett barnsäkert lås. Det kan vara bra att även prata med mor- och farföräldrar så att de också tänker på att låsa in mediciner och farliga kemikalier då barnbarnen kommer på besök, säger Jan Schyllander, styrelseledamot vid Barnolycksfallsfonden, i ett pressmeddelande.

Undersökningen baseras på intervjuer med 1013 föräldrar i Sverige mellan 18-65 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng