Annons
Inför begränsningar av paracetamol till unga

Inför begränsningar av paracetamol till unga

Apoteket Hjärtat har fattat beslut om att sälja maximalt en förpackning paracetamol åt unga under 18 år per expeditionstillfälle.

15 dec 2015, kl 14:59
1

Annons

Från och med i går, måndag, är det som ung under 18 år inte längre möjligt att köpa fler än en förpackning paracetamol från Apoteket Hjärtats butiker.

– Det är ett sätt för oss att ta ansvar när det gäller den tråkiga trenden med förgiftningsfall kopplade till paracetamol, säger Annika Svedberg, farmaci- och kvalitetschef på Apoteket Hjärtat.

Tidigare har inte någon sådan begränsning funnits, men däremot finns riktlinjer för hur unga som köper egenvårdsläkemedel ska bemötas.

– Ett exempel som vi haft problem med tidigare är unga tjejer som köper laxermedel. Därför har vi riktlinjer för att vara extra noga när det gäller unga som köper läkemedlen, där vi försöker ha en dialog och informera, säger hon.

Annika Svedberg menar att även om det inte är vanligt förekommande att unga köper större mängder paracetamol så förekommer det.

– Vi har ett exempel, i ett våra apotek, där en ung tjej köpte två förpackningar med paracetamol som hon sedan försökte skada sig själv med. Så visst händer det, även fast de köpt läkemedlen på apotek, säger hon.

Vidare bekräftar Annika Svedberg att Apoteket Hjärtat har märkt av en ökad försäljning av paracetamol sedan första november, då det inte längre blev möjligt att köpa paracetamol i tablettform i dagligvaruhandel. Orsaken till förbudet var en studie som Läkemedelsverket gjort som visar att antalet förgiftningsfall ökat markant sedan paracetamol började säljas även utanför apotek 2009.

Siffror från E-hälsomyndigheten, som Dagens Apotek har begärt ut, visar att försäljningen av paracetamol på apotek har ökat med 1,2 miljoner kronor från oktober till november i år. Dock är det en liten ökning som inte motsvarar försäljningen inom dagligvaruhandel, skriver tidningen.

– Naturligtvis är det så att om du verkligen har bestämt dig för att skada dig med paracetamol så kan du gå runt på flera olika apotek. Men vi tänker att om handlar om en impulshandling kan vi göra det svårare och på det sättet kanske få någon att tänka om. Även om det bara handlar om ett enda fall där vi ser till att någon inte får en allvarlig leverskada så är det värt det, säger Annika Svedberg.

I och med beslutet vill hon gärna att fler aktörer tar efter och inför liknande begränsningar.

– Det vore bra om alla hade den här riktlinjen. Vi ensamma kommer inte att kunna göra så att förgiftningsfallen minskar drastiskt eller försvinner, men vi gör vad vi kan och det här öppnar för en dialog med ungdomar som kommer in på våra apotek.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur kan man sälja detta till barn under 18år det är helt sjukt, 1 paket räcker gott till självmord. Sätt samma åldersgräns som alkohol.