Annons

Kombinerad behandling minskar cancerrisk

Att kontinuerligt behandla med syntetiskt progesteron, gestagen, och östrogen minskade risken för att utveckla livmodercancer hos kvinnor i menopaus, visar en ny studie.

15 dec 2015, kl 12:00
1

Annons

Foto: iStockphoto

Tillsats av gestagen vid östrogenbehandling är känt för att minska risken för livmodercancer jämfört med enbart östrogen. Men hur mycket tillsatsen av gestagen minskar risken för att få sjukdomen har varit oklar.

Forskare vid Harbor-UCLA Medical Center har i en ny studie undersökt vilka effekter kontinuerlig användning av östrogen i kombination med gestagen har för risken att utveckla livmoderhalscancer. De har kommit fram till att kvinnor i menopaus som får kombinationsbehandlingen kontinuerligt löper 35 procents lägre risk att utveckla livmodercancer, jämfört med de som enbart tar östrogen.

Resultaten visade att det fanns en statistisk signifikant minskning av livmodercancerincidens efter 5,6 år i median, för kvinnorna som fick kombinationsbehandlingen jämfört med de som fick placebo. 33 fall, 0,06 procent årligen, utvecklade livmodercancer i gruppen som fick östrogen och gestagen, jämfört med 95 fall, 0,10 procent årligen, i placebogruppen.

Forskarna analyserade data från en randomiserad klinisk studie som Womens health iniative, WHI, gjort med 16 608 kvinnor i menopaus mellan 50 och 79 år med intakt livmoder.

Alla kvinnor var tvungna att ha normala prover från livmoderbiopsi i när studien påbörjades. Deltagarna delades in i två grupper där ena gruppen fick östrogen tillsammans med gestagen och den andra fick östrogen och placebo. Kvinnorna följdes under 13 år.

Studien har publicerats i Journal of the national cancer institute.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Välkända fakta presenteras om risk för endometriecancer med och utan kombinerad östrogen+syntetiskt gestagen. Synd att man inte också analyserat bröstcancer- och trombosriskerna, som är långt viktigare samt skillnaden mellan syntetiskt gestagen och naturligt progesteron/dydrogesteron. I senaste rekommendationen “Clinical Practice Guideline from Endocrine Society” i USA framhålles t.ex. att kvinnor med risk för CHD/trombos bör ställas på transdermalt östrogen + naturligt progesteron/dydrogesteron. Starka data talar också för att de även minskar bröstcancerrisken jfr syntetiska gestagener. Synd att inte svenska motsvarigheten till Endocrine Society ger samma rekommendationer ännu. I så fall skulle svenska gynekologer stimuleras att ge “våra” kvinnor få denna gynnsammare terapi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng