Medicinbrist förlänger livet

Brist på pentobarbital kan göra att avrättningar i Texas får skjutas upp.

20 aug 2013, kl 08:58
1

Den Texasbaserade tidningen Huffington Post rapporterar om läkemedelsbrist vid statens avrättningar. Det stora bekymret brukar ju vara att brist på läkemedel försvårar att hålla patienter vid liv, i Texas kan det alltså också vara det motsatta.

Enligt en tjänsteman vid justitedepartementet går användningsdatum för statens nuvarande lager med pentobarbital ut i september innan nästa avrättning.
Pentobarbital är idag det mest använda läkemedlet vid dödstraff. Tidigare använde Texas natrium tiopental i en mix, men företaget Hospira tillverkar inte längre läkemedlet. Och enligt Huffington Post är det svårt för stater med dödstraff att få leverenser med pentobarbital.
Texas skulle kunna använda bedövningsmedlet propofol istället vid avrättningarna och söker nu leverantörer. Vissa stater med dödstraff har också vänt sig till apotek för att be om skräddarsydda droger för avrättningar.

Texas genomförde sin elfte avrättning i år för ett par veckor sedan och har fem till inplanerade under 2013 bland annat den i september, enligt Reuters. Det kan jämföras med tio avrättningar i resten av landet.

En faktor som påverklar leverenser till avrättningar är trycket från grupper som arbetar mot dödsstraff. Företaget Hospira har sagt att man motsätter sig att deras läkemedel används vid avrättningar, medan företagen Teva och Fresenius har fattat beslut om att inte göra sina läkemedel tillgängliga för avrättningar.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng