Annons

Medel mot svår PMS på gång

Ett nytt preparat baserat på svensk forskning kan hjälpa kvinnor med svåra premenstruella besvär. En första klinisk studie har inletts.

24 maj 2013, kl 09:00
1

Omkring fem procent av alla fertila kvinnor drabbas av svåra besvär dagarna innan mens. Tillståndet kallas premenstruell dysforisk sjukdom, PMDS, och idag behandlas kvinnorna främst med antidepressiva preparat. Nu ska ett alternativ testas på svenska patienter.

Läkemedelskandidaten, UC1010, bygger på en upptäckt av professor Torbjörn Bäckström vid kvinnokliniken på Norrlands universitetssjukhus. Substansen har visat sig kunna minska aktiviteten hos de nedbrytningsprodukter av gulkroppshormon som ligger bakom besvären.
– Preparatet har testats av friska individer och nu inleder vi en klinisk multicenterstudie i Sverige, säger Karin Ekberg, vd för Umecrine Mood, som är företaget bakom produkten.

Totalt ska 120 kvinnor som uppfyller kriterierna för PMDS ingå ien dubbelblind multicenterstudie, där säkerheten och effekten av substansen ska utvärderas. Studien som beräknas pågå året ut.
– Tanken är att man ska kunna behandla under den tid då nivåerna av nedbrytningsprodukten är som högst, alltså från ägglossning och fram till menstruation, säger Karin Ekberg.

I Sverige är SSRI-preparatet Premalex det enda läkemedel som idag är godkänt för behandling av PMDS.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer