Annons

Måttlig effekt av Pletal

Patienter med så kallad
fönstertittarsjuka kan gå 50 meter längre om de behandlas med
cilostazol än med placebo. Läkemedlet botar inte sjukdomen men lindrar
besvären, det är några av slutsatserna som SBU kommer fram till i sin
genomgång. Det finns däremot inte tillräckligt med underlag för att veta
om behandlingen är kostnadseffektiv.

24 feb 2010, kl 12:14
0

Fönstertittarsjuka, eller claudicatio intermittens, orsakas av åderförkalkning. Sjukdomen ger smärta i benen vid gång, en smärta som försvinner vid en stunds vila. Sedan 2007 används cilostazol som behandling i Sverige. Läkemedlet hämmar ett enzym som minskar nedbrytning av cykliskt AMP. Cykliskt AMP finns ibland annat i trombocyter och kärlväggar och behandlingen kan vidga kärlen och hämma ihopklumpningen av trombocyter.

Nu har Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, sammanfattat kunskapsläget om effekten av cilostazol. Granskningen visar att läkemedlet ger en viss förbättring. I genomsnitt kan en patient som tar cilostazol gå 50 meter längre innan smärtan blir för svår än den som inte tar medlet.

SBU skriver i sin rapport att ingen av de studier som granskats tar upp preparatets effekt i förhållande till rökstopp och träningsråd. Detta ska komma som första alternativ vid en behandling.  Genomgången visar också att biverkningar som huvudvärk och problem med mag-tarmkanalen är i större utsträckning drabbar den som tar cilostazol än de som inte gör det.

Kostnaden för behandling med cilostazol (Pletal) är cirka 17 kronor per patient och dygn vid en dosering på 100 mg två gånger dagligen och preparatet ingår sedan 2008 i läkemedelsförmånen. Enligt SBU finna bara en hälsoekonomisk studie som utvärderar de aspekterna av preparatet och därför går det inte att dra några slutsatser om behandling med cilostazol är hälsoekonomisk.