Maravirok ger resultat hos resistenta HIV-patienter

Personer med hiv som blivit resistenta mot andra behandlingar kan bli
hjälpta med maravirok. Det visar resultat från två studier som
publicerats i New England Journal of Medicine.

3 okt 2008, kl 14:05
0

Det är läkemedelsföretaget Pfizer som ligger bakom de båda studierna som visar de positiva resultaten.  Läkemedlet som de studerat är deras eget Celsentri med den aktiva substansen maravirok. Maravirok tillhör en grupp nyare hiv-preparat som verkar genom att blockera CCR5 co-receptorn som är en port för viruset in i cellerna. Genom att binda dit hindrar substansen hiv-viruset att ta sig in i immuncellerna.

I studierna deltog sammanlagt 1 049 patienter från Nordamerika, Europa och Australien som utvecklat resistens mot tre av de sex klasser av hiv-läkemedel som finns. Alla screenades för att se om de hade den varianten av viruset som är beroende av CCR5 co-receptorn. Patienterna fick förutom den standardbehandling som är praxis antingen 300 mg maravirok en eller två gånger dagligen, eller placebo.

Efter 48-veckor hade 42 procent av dem som fått maravirok en eller två gånger dagligen fått en så pass låg halt av viruset i blodet att det låg under gränsen för vad som ger mätbar påverkan på immunförsvaret. I placebogruppen var det 18 procent som fått så låga värden efter samma tid.

Det finns två typer av HIV-virus; R5-virus och X4-virus. Celsentri behandlar uteslutande R5-viruset och innan behandling testas patienten för att den är infekterad med just R5-viruset. Celsentri är godkänt för behandling av hiv i Europa sedan 2007.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng