Många väljer hysterektomi trots hormonbehandling

Behandling med hormonläkemedel hjälper bara hälften av kvinnor med onormala menstruationsblödningar. Två nya studier visar att många förr eller senare blir tvungna att operera bort livmodern.

24 mar 2004, kl 13:09
0

Annons

Två studier som publiceras i dagens JAMA visar att cirka hälften av de kvinnor får hormonbehandling för rikliga blodningar inom ett par år ändå genomgår hysterektomi. I den ena studien vid University of California, San Francisco i USA ingick 63 kvinnor med onormala blödningar som antingen genomgick hysterektomi eller behandlades med hormonläkemedel. Slutsatsen var att för kvinnor som var missnöjda med medroxyprogesteron var hysterektomi bättre än förlängd läkemedelsbehandling när det gäller livskvalitet.
Den andra studien från Helsingfors, Finland inkluderade 236 kvinnor som behandlats för rikliga blödningar i fem år med antingen hysterektomi eller levonorgesterel lokalt i livmodern. Efter fem år skilde sig de två grupperna inte nämnvärt när det gällde livskvalitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng