Många solskydd saknade bevis för påstådd effekt

Många solskydd saknade bevis för påstådd effekt

Läkemedelsverkets tillsyn under våren 2021 visade att sex av femton granskade produkter saknade effektbevis.

31 maj 2021, kl 09:57
0

Annons

Läkemedelsverket gjorde under våren 2021 produktkontroller av 15 solskydd på marknaden. Kontrollerna visade att på sex av produkterna fanns påståenden om skyddseffekt som inte hade något stöd i de tester som gjorts.

På 11 av de 15 produkterna fanns det någon typ av brist i märkningen. Det handlade bland annat om att varningstexter och bruksanvisning för säker användning saknades för vissa produkter.

En annan felaktighet som förekom var att företaget angivit en högre solskyddsfaktor (SPF) än vad som är tillåtet. Eftersom solskyddsfaktorer över 50 inte ökar UV-skyddet på ett meningsfullt sätt är högsta tillåtna solskyddsfaktor i märkningen 50+. Trots detta visade Läkemedelsverkets kontroller att vissa kontrollerade kosmetiska produkter var märkta med SPF 100.

– Det här är allvarligt. Det är viktigt att skydda sin hud från solstrålning och därför är det extra viktigt att de solskyddsprodukter som finns på marknaden fungerar. Solskyddsmedel är ett viktigt komplement till kläder, solhatt och skugga, säger Magnus Crona på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

– Solskyddsprodukter ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Vi avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning, säger Magnus Crona.

Ansvariga företag stoppade frivilligt bristande produkter eller såg till att bristerna rättades till. Här kan du läsa vilka produkter det gällde.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng