Annons

Många nya antibiotika utvecklas

En rad potentiella nya antibiotika presenterades nyligen vid en kongress i Chicago, bland annat en konkurrent till Pharmacias linezolid.
Dessutom kommer flera nya klasser av antibiotika mot Gram-positiva bakterier.

21 feb 2002, kl 11:44
0

En av de största nyheterna som presenterades vid en amerikansk kongress nyligen var Astrazenecas AZD2563, den första potentiella konkurrenten till Pharmacias linezolid (Zyvoxid). Det rapporterades också tidiga data från en mängd nya antibiotika.

Ökad forskning
Forskning kring nya klasser antibakteriella medel har ökat på senare år som svar på ökat hot om resistensutveckling. Det har sporrat forskarna både i utveckling av nya produkter inom existerande läkemedelsklasser som fluoroquinoloner samt nya klasser antibiotika som ännu inte hotas av korsresistens till äldre läkemedelssfamiljer. När linezolid först lanserades i USA 2000 var det den första nya antibiotikaklassen på drygt 35 år.
Medan linezolid för närvarande är ensamma på marknaden i sin klass, fortsätter forskning på att ta fram kopior. De närmaste konkurrenterna är Pharmacia/ Versicors VEC-3783 i fas I-studier och Astrazenecas AZD2563 där kliniska prövningar har startat.

Bättre än Linezolid?
Tidiga data om AZD2563 tyder på att det kan ha en liten fördel över linezolid. Det har utvecklats för att tas en gång per dag samt verkar ha en något bättre effekt. Som andra oxazolidioner ska det användas vid samhälls- och sjukhusförvärvade lunginflammationer och komplicerade hud- och mjukdelsinfektioner som orsakas av Gram-positiva bakterier. AZD2563 är inte aktivt mot bakteriestammar som är resistenta till linezolid vilket tyder på korsresistens inom antibiotikaklassen.
Professor Ragnar Norrby, chef för Smittskyddsinstitutet och som varit med i utvecklingen av linezolid, håller med om att AZD2563 kan ha vissa ? men ganska marginella ? fördelar över Linezolid. Verkningsmekanismen är också densamma.
? Det pågår en kraftig utveckling av preparat som är aktiva mot Gram-positiva bakterier, alltså stafylokocker, pneumokocker och enterokocker. Det som är nytt, och som jag tror kan bli av stort intresse, är att man också börjar ta fram små korta peptider som är aktiva mot Gram-negativa bakterier. Det är framförallt japanerna som varit duktiga på området och där är de nu framme vid in vitro studier, säger han.

Även mot Gram-negativa bakterier
Till grund för forskningen ligger arbeten av professor Hans G Boman vid Karolinska institutet som har definierat ett stort antal normalt förekommande mikrobiella peptider. Japanerna har också tittat på peptider från bland annat Sushi och Takeda har tagit fram en substans TAD-083 som bara verkar på helicobacter pylori.
? Den japanska forskningen är intressant eftersom det är det enda som görs på Gram-negativa bakterier, säger Ragnar Norrby. Det är annars en hård koncentration av forskning riktad mot Gram-positiva bakterier vilket är bekymmersamt, men det är
där pengarna ligger. När det gäller alla dessa rapporter om nya antibiotika är det tyvärr
så att de flesta faller igenom
och inte resulterar i nya läkemedel.

Nya antibiotikaklasser
Av de nya antibiotikaklasser som rapporterades vid kongressen (enligt SCRIP2002;2710:23) kan nämnas en så kallad peptiddeformylashämmare från British Biotech. Studier med det första i klassen BB-83698 visar att det har bra effekt in vitro mot Gram-positiva bakterier i luftvägarna inklusive quinolon- och penicillinresistenta pneumokocker och meticillinresistenta stafylokocker. Klinisk studie med BB-83698 ska starta i år.
En potentiell ny klass antibiotika kallad HARP (Hetero ARomatic Polycycles), som utvecklats av GeneSoft, är fortfarande i tidig utvecklingsfas. Prekliniska studier visar att de har ett brett spektrum mot Gram-positiva bakterier utan att förstärka eller motverka andra antibiotikaklasser

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng