Annons

Många migräniker missnöjda med medicin

Majoriteten av migränpatienter är så missnöjda med sin medicin att de vill byta till en effektivare behandling. Det visar resultatet av en ny svensk-amerikansk studie som presenteras idag på mötet för American Academy of Neurology (AAN) i Miami i USA.

15 apr 2005, kl 13:30
0

Annons

Studien omfattar migränkliniker i Sverige och USA och undersökte hur nöjda migränpatienter är med sin nuvarande behandling. 44 procent av patienterna uppger att de inte får någon som helst lindring av besvären den första timmen efter att de tagit sin ordinarie medicin.

Hos 46 procent av patienterna krävs en andra dos av medicinen för att lindra migränsymtomen. Främsta skälen till missnöjet uppges vara att det tar lång tid att få smärtlindring, att smärtan återkommer samt att man känner sig starkt påverkad efter behandlingen.

En av sex patienter i studien (1), runt 17 procent, behandlades antingen med en icke-migränspecifik smärtmedicin eller i kombination med en triptan, 54 procent behandlades med enbart triptantabletter eller tillsammans med antingen triptaner i form av smälttabletter (20 procent), sumatriptan nässpray (Imigran, 10 procent) eller sumatriptan injektion (8 procent).

Nya data som också presenteras på AAN visar att migränsprayen Zomig Nasal (zolmitriptan) ger effektiv lindring av symtomen hos patienter som påverkas kraftigt av sina migränattacker. Det visar en studie (2) som omfattade totalt 1 838 migränpatienter i Tyskland. 85 procent av patienterna uppgav att huvudvärken lindrades redan efter 30 minuter.

American Academy of Neurology (AAN) är världens största möte om neurologiska sjukdomar och samlar vid sitt årliga möte över 8 000 neurologspecialister från hela världen.

Båda studierna sponsrades av Astrazeneca.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng