Många med prostatacancer behandlas i onödan

Många män som behandlas för prostatacancer har låg risk att dö av sjukdomen, enligt en ny studie. Forskarna efterlyser nu bättre metoder för att upptäcka aggressiva tumörer.

16 aug 2012, kl 13:00
0

Annons

Forskare vid Umeå universitet har under 15 års tid följt fler än 76 000 svenska män med prostatacancer och jämfört deras risk att dö med friska män. Studien visar att hos män med lågrisktumörer var risken att dö inte större än hos kontrollgruppen. Däremot var dödsrisken hos män med högrisktumörer mycket högre än för dem i kontrollgruppen.

Trots det behandlas 52 procent av männen med lågrisktumör genom operation eller strålbehandling, men bara 32 procent av männen med högrisktumörer. Forskarna efterlyser nu bättre metoder för att kunna identifiera vilka män som behöver behandling och vilka som inte behöver det.

– Våra resultat visar behovet av att bättre anpassa behandlingen efter risken samt av att minimera biverkningarna av behandling eftersom så stor del av de behandlade männen har en låg risk för att dö i prostatacancer och lever länge efter behandlingen, säger Pär Stattin, professor vid Umeå universitet och huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i European Urology.