Många ansökningar om receptfritt

Ansökningar om att få sälja receptfria läkemedel är de ärenden som ökade mest under förra året. Det framgår av Läkemedelsverkets årsredovisning.

17 feb 2009, kl 16:25
0

Förra året avslutade Läkemedelsverket 1 150 ansökningar om läkemedel, vilket var fem procent fler än 2007. Men inkomna ärenden ökade betydligt mer, med 16 procent, 2008. Det framgår myndighetens årsredovisning.
Det finns idag centrala, ömsesidiga, decentrala, och nationella godkännanden, förutom godkännanden för parallellimport som Läkemedelsverket handhar.

Det var den
nationella och decentrala proceduren som ökade, medan ansökningar om parallellimport minskat något, liksom också de centrala och ömsesidiga jämfört med 2007.

Ansökningarna i
den nationella proceduren ökade förra året med 66 procent (totalt 283 ärenden). Ökningen beror bland annat på fler ansökningar om receptfrihet som kanske är ett resultat av den kommande omregleringen på apoteksmarknaden och möjligheterna att sälja OTC-medel i detaljhandeln. En annan del av ökningen beror på att statistiken också innehåller växtbaserade läkemedel som nu godkänns som läkemedel.
Den decentrala proceduren som  främst används av generikaföretag ökade med 41 procent jämfört med 2007. Totalt har Sverige idag mer än dubbelt så många godkända läkemedel som för tio år sedan, närmare 10 000 produkter.

Samtidigt som
ärendemängden ökat något har myndighetens intäkter minskat med åtta procent från 423 miljoner kronor till 390 miljoner jämfört med 2007. Den främsta förklaringen, är enligt årsredovisningen ett regeringsbeslut att minska läkemedelsföretagens avgifter till myndigheten med 20 procent.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng