Annons

Målinriktad antibiotika ger effekt på IBS

Ny forskning stöder teorin att irritable bowel syndrome, IBS, orsakas av ökad bakterietillväxt i tarmen. Enligt studien kan ett antibiotika, rifaximin, som inte absorberas i tarmen vara en effektiv långtidsbehandling. Studien tyder också på en kvarstående effekt efter avslutad behandling. Den randomiserade dubbelblinda studien omfattade 87 patienter som antingen fick rifaximin eller placebo i tio […]

21 nov 2005, kl 10:52
0

Ny forskning stöder teorin att irritable bowel syndrome, IBS, orsakas av ökad bakterietillväxt i tarmen. Enligt studien kan ett antibiotika, rifaximin, som inte absorberas i tarmen vara en effektiv långtidsbehandling. Studien tyder också på en kvarstående effekt efter avslutad behandling.

Den randomiserade dubbelblinda studien omfattade 87 patienter som antingen fick rifaximin eller placebo i tio dagar och som sedan följdes under 10 veckor. Hos dessa lindrades alla sjukdomssymtom hos 37 procent i antibiotikagruppen jämfört med 23 i placebogruppen. När det gällde diarré blev betydligt fler bättre i behandlingsarmen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng