Lyxumia ingår i högkostnadsskyddet

TLV subventionerar Sanofis tilläggsbehandling vid typ II-diabetes vilken kan öka kontrollen över blodsockernivåerna.

24 mar 2015, kl 10:57
0

Lyxumia, lixisenatid, är en GLP-1-receptoragonist som tas som en injektion en gång dagligen som komplementbehandling vid diabetes typ II.
Nu har TLV beviljat att läkemedlet ska ingå i högkostnadsskyddet som ett tillägg till basinsulin för de patienter som inte uppnår sina behandlingsmål.

Mer än hälften av alla som behandlas med basinsulin når inte den nivå på blodsockret de borde. Det gäller nivåerna på värdet för HaA1c som är en indikator för hur högt blodglukoset varit under de senaste månaderna. Lyxumia kan hjälpa de patienter som har för höga nivåer på HbA1c trots att de har en bra nivå på fasteblodsockret.

Preparatet är utformat som en glukagonlik peptid-1-receptoragonist vilket är en hormongrupp som finns naturligt i kroppen. Hormonet frisätts normalt inom några minuter efter måltider. Effekten blir att insulininsödringen ökar och en bestående hämmande effekt på magsäckstömningen vilket ger en kraftig effekt på blodsockerstegringar efter måltider.

Subventionen gäller endast när Lyxumia används i kombination med basinsulin för patienter som först har provat metformin, SU-preparat eller insulin, eller när metformin eller SU-preparat inte är lämpliga.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng