Ebolainsatsen ett globalt misslyckande

Det fanns varningssignaler men WHO gjorde en annan bedömning. Läkare utan gränser om ebolainsatsens brister.

23 mar 2015, kl 12:39
0

Ebolautbrottet har beskrivits som en gränsöverskridande epidemi i länder med svaga sjukvårdssystem utan erfarenhet av ebola. Men det är bara en del av förklaringen till epidemins framfart som kostat över 10 000 människor livet i Guinea, Liberia och Sierra Leone.

I den rapport om ebolainsatsen som Läkare utan gränser tagit fram var utbrottets utbredning också ett resultat av misslyckanden på flera nivåer.
Rapporten ”Pushed to the limit and beyond” tar bland annat upp de tidiga varningssignaler som Läkare utan gränser sände ut efter de första ebolafallen I Guinea och som berörda regeringar först avfärdade.

Det gjorde också WHO när Läkare utan gränser i slutet av mars lämnade en första rapport om ett aldrig tidigare skådat ebolautbrott. Först i augusti kom enligt läkarorganisationen en senkommen internationell reaktion.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng