Lyckad studie av allergibehandling

I en studie av hyposensibilisering med björkpollen uppnådde svenska forskare en kraftig minskning av allergiska symtom. Studien är den första som varit placebokontrollerat och sträckt sig över lång tid.

16 maj 2002, kl 16:13
0

Annons

Den svenska studien, som utfördes på Sahlgrenska universitetssjukhuset, pågick i två år. Under båda åren hade placebogruppen närmare dubbelt så mycket allergiska besvär som den behandlade gruppen. Resultaten var signifikanta båda åren. Placebogruppen använde också signifikant mer medicinering än den behandlade gruppen.

Behandlingen bestod av hyposensibilisering, en metod där immunförsvaret vänjs vid ett allergen genom att patienten får små doser av allergenet under lång tid. Tidigare studier av hyposensibilisering med björkpollen har antingen bara sträckt sig över en pollensäsong eller saknat placebokontroll. Allergi mot björkpollen är vanligt i Nord-, Central- och Östeuropa.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng