Annons

Losec MUPS ? Astras nya trumfkort?

Efterföljaren till Astras magsårsläkemedel Losec blir sannolikt en tablett med namnet Losec MUPS. Förutom en utveckling av produkten Losec kan den nya tabletten även innebära ett effektivt stopp för vidare parallellimport av Losec.

23 jul 2002, kl 02:04
0

Losec MUPS står för ?Multi Unit Pellets System? och är, enligt uppgift, den nya tablettformen av Losec som Astra-folket länge har pratat om som efterföljaren som ska rädda Losec. Astras miljardsäljande läkemedel Losec hotas som bekant av att patentet går ut om några år.
I dagsläget är informationen om Losec MUPS dock mycket knapphändig eftersom Astra själva är synnerligen förtegna. Men man bekräftar dock vissa uppgifter.
? MUPS är en nyhet, när det gäller Losec, som kommer att presenteras under oktober eller november, vi är inte riktigt säkra på när ännu, säger John Ahlmark presstalesman för Astra.
Närmare än så vill John Ahlmark dock inte gå när det gäller Losec MUPS, men eftersom nyheter på Losecområdet redan tidigare har aviserats inför hösten så ligger det nära till hands att anta att MUPS är Astras nya framtidsprodukt.
? Vi har ju tidigare sagt att vi ska presentera det vi kallar Losecs efterföljare under hösten. Detta och MUPS kanske har med varandra att göra, men det har jag ingen lust att kommentera, säger han.


Stopp för parallellimport?
Förutom att vara den nya läkemedelsform som ska förlänga den effektiva patenttiden för Losec bör Astra med hjälp av Losec MUPS teoretiskt också kunna sätta ett effektivt stopp för vidare parallellimport av Losec.
Genom att avregistrera den gamla läkemedelsformen av Losec samtidigt som den nya Losec MUPS blir godkänd i Sverige försvinner nämligen all grund för att kunna parallellimportera Losec från t ex Italien eller Spanien. En grundförutsättning är ju att originalläkemedlet Losec är godkänt i Sverige för att det ska vara möjligt att parallellimportera det hit.
Det finns inte heller några juridiska skäl som skulle kunna hindra Astra från att avregistrera sitt gamla Losec under förutsättning att de kan erbjuda en terapeutiskt likvärdig ersättare, enligt Läkemedelsverket. Den terapeutiskt likvärdiga ersättaren som Astra erbjuder blir då naturligtvis Losec MUPS.
Om Astra gör på liknande sätt i alla högprisländer, d v s registrerar in Losec MUPS där och avregistrerar det gamla Losec, medan de samtidigt behåller det gamla Losec i lågprisländerna så har företaget skapat sig en effektiv barriär emot parallellimport i hela Europa, och i förlängningen i hela världen.
Frågan är väl bara om inte EU-kommissionen kommer att ha synpunkter på en dylik manöver här i Europa?
Det bör dock påpekas att än så länge är detta enbart en teoretisk tankemanöver. Tankegångarna att stoppa parallellimporten av Losec med hjälp av Losec MUPS har inte på något sätt bekräftats från Astra.