Lipider ger nya läkemedel

Ökad kunskap om bioaktiva lipider gör det möjligt att skapa en ny generation säkra och effektiva läkemedel.

13 jun 2001, kl 16:29
0

Dessa läkemedel kan förhoppningsvis användas för att behandla astma, artrit och hudsjukdomar men även för att minska incidensen av hjärt-kärlsjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar och vissa typer av cancer.

? Trots att större delen av den biologiska forskningen inriktar sig på nukleinsyror och proteiner har det långsamt visat sig att olika bioaktiva lipider bidrar både vid många normala fysiologiska reaktioner och vid vanliga sjukdomar som ateroskleros och cancer, säger professor Edward Goetzl, University of California Medical Center i San Francisco.

? Sådana lipiders egenskaper och antal påverkas av diet, fysisk aktivitet och medicinering.
Kunskap om hur lipider binds och påverkar celler ligger till exempel bakom utvecklingen av de leukotrienantagonister som används vid astmabehandling.

Mycket tyder på att PAF, phospholipid platelet activating factor, har betydelse såväl för kardiovaskulär och immunologisk biologi som för neuro- och cancerbiologin.

Bioaktiva lipider kan påverka celltillväxt direkt genom att stimulera transkriptionen och indirekt genom att uppreglera proteintillväxtfaktorer och deras receptorer.

? Genom att lära oss att hantera dessa lipider kan vi påverka cellernas funktion, säger Edward Goetzl.

Han anser att läkemedel baserade på ökad kunskap om lipider bör ha hög biotillgänglighet och orsaka få biverkningar. Dessutom bör risken för allvarliga interaktioner med andra läkemedel vara liten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng