Annons
FEM FRÅGOR TILL LENA RING OM ALMEDALSVECKAN 2025
”Spontana möten skapar viktiga samarbeten”
Lena Ring, Apotekarsocietetens vd,. Foto: Teresa Matérn

”Spontana möten skapar viktiga samarbeten”

LmV fångade Apotekarsocietetens vd i Almedalsvimlet 2025 och bad om några tankar om veckan.

27 jun 2025, kl 09:36
0

Annons

Almedalsveckan i Visby går in på upploppet. På plats i vimlet av påverkare, nätverkare, kunskapsspridare och beslutsfattare finns Apotekarsocietetens vd Lena Ring. Läkemedelsvärlden bad henne svara på några snabba frågor mellan frukostmöten, seminarier och rundabordssamtal.

Hur har din och Apotekarsocietetens Almedalsvecka varit hittills?

– Det är jättehärligt och inspirerande att vara här. Framför allt för att det är så lätt att träffa och prata med andra besökare, våra högsta politiker, ja alla! Det blir många spontana möten och det är extra viktigt när vi har så många svåra och tunga frågor att lösa, som till exempel beredskap, läkemedelsbrister och antibiotikaresistens.

Varför tycker du att en mötesplats som Almedalsveckan särskilt viktig i svåra tider?

– Vägen framåt för att kunna lösa svåra frågor går genom samarbete. Och då är det viktigt att lära känna varandra och skapa relationer. Det gör man här. Det är inte bara det som sägs som spelar roll, mötena i sig är också viktiga.

AI och multiresistens på Almedalsveckan

Häromdagen medverkade du vid ett Almedalsseminarium som den nybildade föreningen Unga mot multiresistens arrangerade. Du sa bland annat att Sverige behöver en ung ambassadör mot antibiotikaresistens. Varför behöver vi det?

– Det är väldigt viktigt att vi samverkar mer med unga människor i arbetet mot antibiotikaresistens. Vi behöver ett arbete med unga, för unga, i den här helt avgörande framtidsfrågan. De som är yngre är ju de som kommer att drabbas mest om vi förlorar möjligheten till effektiv infektionsbehandling. Men många menar att medvetenheten om problemet är låg i den generationen. Därför behövs det också unga förebilder i det arbetet.

– Vi i Apotekarsocieteten vill också generellt rikta oss ännu mer till unga som målgrupp.

Du deltog även bland annat i ett rundabordssamtal som ställde frågan om AI kommer att ersätta farmaceuterna som läkemedelsexperter i framtiden. Vad kom ni fram till?

– Vi var ganska ense om att AI inte kommer att ersätta farmaceuterna, men att vi behöver mer kompetens kring hur vi på bästa sätt kan använda AI-teknik som ett komplement i yrkesrollen. Även här är nyckeln att samverka, till exempel mellan universitet och fortbildningsorganisationer som vi. Det behövs om vi ska kunna erbjuda studenter och yrkesaktiva farmaceuter tillräckligt med utbildning och fortbildning om AI.

Tar du med dig någon hemläxa från Almedalen?

– En av flera hemläxor är att vi och andra aktörer behöver hjälpas åt att lyfta behovet av fortbildning inom fler legitimationsyrken än de yrkesgrupper som lyfts fram i den nya statliga utredningen om kompetenskraven inom vården. Det blev tydligt för mig när jag lyssnade på ett seminarium som tog avstamp i utredningen.

Previous article ”Omänskligt och hälsofarligt”
Nästa artikel Fälls för reklam på Stockholm Marathon