Landstingens läkemedelskostnader ökar

Jämfört med förra året har landstingens utgifter för läkemedel som ingår
i högkostnadsskyddet ökat med 4,4 procent. Den största procentuella
ökningen beror på försäljning av vaccin mot livmoderhalscancer.

20 okt 2008, kl 13:39
0

Totalt under årets första nio månader har landstingen betalat 15,5 miljarder kronor för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Kostnadsökningen stiger för varje år enligt siffror från Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV. Ökningen är dock låg jämfört med 1990-talet då ökningen låg på 10 procent per år.

En förklaring till utvecklingen är att två vaccin, Cervarix och Gardasil vilka skyddar mot HPV som kan orsaka livmoderhalscancer, numera ingår i högkostnadsskyddet. Kostnaderna för dem har ökat med hela 450 procent sedan förra året och hittills i år är lanstingens utgifter för HPV-vaccin sammanlagt 44 miljoner kronor.

Kostnaderna för läkemedel mot reumatism har också ökat, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets granskning. Under årets första nio månader kostade de landstingen sammanlagt 854 miljoner kronor. Det är en ökning med 22 procent jämfört med under motsvarande period i fjol.

Det enda landsting i hela Sverige där kostnaderna för subventionerade läkemedel gått ner är Jämtlands läns landsting. De har minskat med 0,6 procent det senaste året. Mest har kostnaderna för ökat i Gotlands kommun. Där har de stigit med 8,6 procent till 99 miljoner kronor.