Landstingens läkemedelskostnader ökar

Jämfört med förra året har landstingens utgifter för läkemedel som ingår
i högkostnadsskyddet ökat med 4,4 procent. Den största procentuella
ökningen beror på försäljning av vaccin mot livmoderhalscancer.

20 okt 2008, kl 13:39
0

Totalt under årets första nio månader har landstingen betalat 15,5 miljarder kronor för läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet. Kostnadsökningen stiger för varje år enligt siffror från Tandvårds- och läkemedelsförmånsnämnden, TLV. Ökningen är dock låg jämfört med 1990-talet då ökningen låg på 10 procent per år.

En förklaring till utvecklingen är att två vaccin, Cervarix och Gardasil vilka skyddar mot HPV som kan orsaka livmoderhalscancer, numera ingår i högkostnadsskyddet. Kostnaderna för dem har ökat med hela 450 procent sedan förra året och hittills i år är lanstingens utgifter för HPV-vaccin sammanlagt 44 miljoner kronor.

Kostnaderna för läkemedel mot reumatism har också ökat, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets granskning. Under årets första nio månader kostade de landstingen sammanlagt 854 miljoner kronor. Det är en ökning med 22 procent jämfört med under motsvarande period i fjol.

Det enda landsting i hela Sverige där kostnaderna för subventionerade läkemedel gått ner är Jämtlands läns landsting. De har minskat med 0,6 procent det senaste året. Mest har kostnaderna för ökat i Gotlands kommun. Där har de stigit med 8,6 procent till 99 miljoner kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng