Annons

Amerikansk kändis provar läkemedel innan godkännande

Fred Baron, känd för att ha skänkt miljoner dollar till demokraternas
valkampanj i USA, har fått godkänt av FDA att prova Tysabri mot
benmärgscancer. Detta trots att läkemedlet inte är godkänt för den
indikationen.

20 okt 2008, kl 13:06
0

Annons

Företaget Biogen Idec sade nej men det amerikanska läkemedelsverket FDA sade ja. Nu får den dödssjuka Fred Baron pröva Tysabri (natalizumab) mot multipelt myelom trots att läkemedlet bara är godkänt för behandling av MS och Crohn´s sjukdom. Hans kamp har fått stor uppmärksamhet i amerikansk media särskilt eftersom kända ansikten som Bill Clinton och cyklisten Lance Armstrong öppet har stöttat honom.

Fred Barons son Andrew Baron, säger till tidningen Washington Post att hans pappa bara har några dagar kvar att leva och att Tysabri är hans enda chans att förlänga livet. Läkemedlet befinner sig just nu i tidig fas av kliniska prövningar mot multipelt myelom. Patienter som vill använda läkemedel för behandling de inte är godkända för kan söka tillstånd hos FDA, omkring 250 sådana fall godkänns varje år. Om FDA ger sitt godkännande är det sedan upp till företaget som står bakom produkten att ge det slutgiltiga beskedet. I detta fall sade Biogen Idec nej eftersom de anser att riskerna är för stora. Men FDA beslöt att inte ta hänsyn till deras farhågor och har nu givit den svårt sjuke Fred Baron tillåtelse att pröva Tysabri.

I den amerikanska debatten har vem som ska få och inte få tillgång till ännu inte godkända läkemedelsbehandlingar pågått en tid och FDA har fått viss kritik för att vara för restriktiva med godkännanden. I detta fall handlar i stället kritiken om att faktumet att Fred Byron är en känd person kan ha bidragit till deras positiva beslut.