Läkemedelsverket varnar för johannesört

Efter flera rapporter om interaktioner mellan johannesörtsextrakt och olika läkemedel varnar nu Läkemedelsverket allmänheten för kombinationen tills studier klarlagt sambanden.

4 jun 2002, kl 17:56
0

Annons

Naturläkemedlet johannesört kan i kombination med ett antal läkemedelsbehandlingar resultera i allvarliga interaktioner, vissa potentiellt livshotande. Därför har Läkemedelsverket gått ut och varnat allmänheten för att ta johannesörtspreparat tillsammans med någon som helst läkemedelsbehandling. Tillverkarna av johannesörtspreparat har även fått dra tillbaka alla förpackningar och märka om dem med en varning mot att kombinera produkten med läkemedel.
? Det var ett svårt beslut, säger Jane Ahlqvist-Rastad på Läkemedelsverket, men eftersom det verkar vara så många enzym och potentiellt många läkemedel som påverkas av johannesört valde vi att gå ut med en varning, av respekt till allmänheten, för att ge dem valet.

Omfattande påverkan
Läkemedelsverket har under en tid fått in ett antal rapporter om interaktioner mellan johannesörtspreparat och olika läkemedel. Även i den internationella vetenskapliga litteraturen har rapporterna blivit allt vanligare. I motsats till den normala situationen vid läkemedelsinteraktioner så är det inte bara ett eller ett fåtal system som påverkas av johannesört utan många.
Läkemedel som det redan nu finns interaktionsrapporter om är warfarin, ciklosporin, p-piller, digoxin, teofyllin, amitriptylin, nortriptylin, sertralin och nefazodon.
Effekten är i de flesta fall en lägre plasmakoncentration av de aktuella läkemedlen vilket kan resultera i terapisvikt med mycket allvarliga följder. Eftersom de flesta av dessa läkemedel i hög grad elimineras via metabolism ligger det nära till hands att anta att johannesört inducerar ett antal av leverns cytokrom P 450-enzym.
De enzym man tror induceras av johannesört är CYP 1A2 (teofyllin), CYP 2C9 (warfarin), CYP 2C19 (amitriptylin och nortriptylin) och CYP 3A4 (ciklosporin, amitriptylin och nortriptylin).

Måste göra studier
Utöver dessa farmakokinetiska interaktioner har dessutom fem äldre personer drabbats av s k serotoninergt syndrom, d v s ett tillstånd orsakat av ett överskott av serotonin ? ett potentiellt dödligt syndrom ? när de kombinerat johannesörtsextrakt med de antidepressiva läkemedlen sertralin och nefazodon.
Naturläkemedelstillverkarna måste nu, förutom att märka om alla förpackningar, också genomföra interaktionsstudier för att säkerställa orsakssambanden bakom dessa rapporter. Studierna, som beräknas bli klara till sommaren, kommer sedan att avgöra hur Läkemedelsverket agerar när det gäller tillståndet att sälja johannesört i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng