Läkemedelsverket varnar för falska läkemedel

Ett antal amerikaner har drabbats av allvarliga biverkningar sedan de ätit lugnande medel inköpta på internet. Nu varnar Läkemedelsverket svenska patienter.

21 feb 2007, kl 19:16
0

Annons

Fyra läkemedel som sålts på internet under namnen Ambien (zolpidem), Xanax (alprazolam), Ativan (lorazepam) och Lexapro (escitalopram) har visat sig vara falska. Istället för de lugnande substanserna innehåller läkemedlen haloperidol som är ett medel mot bland annat schizofreni. FDA gick ut med en varning förra fredagen efter att flera patienter rapporterat svåra biverkningar, och Läkemedelsverket uppmanar nu svenska patienter som köpt något av dessa läkemedel på internet att kontakta sjukvården om de fått några biverkningar.
– Vi vet inget fall i Sverige ännu, men eftersom läkemedlen finns på internet så finns risken att de skickats även till svenska patienter och därför vill vi varna, säger Björn Beerman på Läkemedelsverket.


Haloperidol har många vanliga biverkningar som huvudvärk, yrsel, trötthet och depression och ska bara ges till patienter under medicinsk kontroll.
– Den allvarligaste biverkningen är tardiv dyskinesi, det vill säga att man får kroniska muskelryckningar, säger Björn Beerman. 


Det enda FDA vet om de förfalskade läkemedlens ursprung är att de aktuella förpackningarna postades i Grekland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng