Läkemedelsnotan fortsätter skena

Totalförsäljningen inom läkemedelsförmånen mellan januari och augusti var 7,0 procent högre än under samma månader 2001. Den del som betalas av landstingen/staten har dock stigit ännu mer; under januari till augusti var den 7,8 procent högre jämfört med motsvarande tidsperiod förra året.Dessa utgifter är drygt 450 miljoner kronor högre än de statliga bidragen, och fortsätter […]

23 sep 2002, kl 11:35
0

Annons

Totalförsäljningen inom läkemedelsförmånen mellan januari och augusti var 7,0 procent högre än under samma månader 2001.
Den del som betalas av landstingen/staten har dock stigit ännu mer; under januari till augusti var den 7,8 procent högre jämfört med motsvarande tidsperiod förra året.
Dessa utgifter är drygt 450 miljoner kronor högre än de statliga bidragen, och fortsätter utvecklingen i samma takt kommer det slutliga underskottet för landstingen i förhållande till statsbidragen att hamna på över 600 miljoner kronor. Kanske kan generikareformen som införs den 1 oktober minska underskottet något.

Kostnadsökningen beror som tidigare på att mer läkemedel konsumeras, att äldre läkemedel ersätts av nya, dyrare samt i liten utsträckning prishöjningar.
Ökningen är allra störst på Gotland (plus 11,6 procent), följt av Västernorrlands län, Jönköpings län och Skåne län. Läkemedelskostnaderna ökar minst i Norrbottens län.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng