Annons

Läkemedelsbolag förbereder för grekisk kris

De stora läkemedelsföretagen samarbetar med europeiska myndigheter för
att ta fram en krisplan om den grekiska ekonomin kollapsar.

21 maj 2012, kl 13:32
0

Annons

I höstas stoppade flera läkemedelsbolag leveranserna till grekiska sjukhus för att de inte betalade sina läkemedelsräkningar. Nu försöker företagen komma på en lösning för att kunna fortsätta med läkemedelsleveranserna även utan betalningar, skriver Reuters. Läkemedelsföretagen försöker dra lärdom av Argentinas finanskris 2002, vilket resulterade i att vissa fortsatte med leveranserna under en tid utan betalning. Tanken är att ha ett system klart som kan implementeras på kort varsel och som skulle kunna överbrygga klyftan genom att leverera viktiga läkemedel under några månader.

Richard Bergström, vd för den europeiska branschföreningen EFPIA, bekräftar att man håller koll på den grekiska situationen.
– Vi har naturligtvis beredskap och pratar med folk om det. Vi har mycket nära kontakt med EU-kommissionen och den grekiska arbetsgruppen och vi följer utvecklingen, sade han i en kommentar till Reuters.

Grekland har knappt en procent av världsmarknaden av läkemedel. Landet importerar nästan alla sina läkemedel och är särskilt beroende av patentläkemedel jämfört med generika, vilket innebär att landet spenderar ett relativt större belopp per capita på läkemedel än många andra länder.