Annons

Läkemedel utanför förmånen ska utredas

TLV har fått i uppdrag av regeringen att utreda konsekvenserna av att vissa receptbelagda läkemedel inte ingår i förmånen.

25 apr 2014, kl 09:31
0

Den senaste tiden har priset på receptbelagda läkemedel utanför förmånen diskuterats. Enligt siffror från stiftelsen Nepi hämtar ungefär 400 000 personer ut minst ett receptbelagt läkemedel utanför förmånen på apotek varje månad. Eftersom apoteken själva bestämmer priset på läkemedel utanför förmånen skiljer sig priset mellan olika apotek. Inte heller får apoteken byta läkemedel utanför förmånen mot ett likvärdigt billigare alternativ. Det finns inte heller någon tjänst där kunderna kan jämföra apotekspriserna.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket bjöd tidigare under våren in berörda parter till ett rundabordssamtal. Nu får myndigheten i uppdrag av regeringen att analysera konsekvenserna av receptbelagda läkemedel utanför förmånen för patienter och för hälso- och sjukvården. TLV ska även föreslå lämpliga åtgärder. De förslagen ska utgå från att förbättra det uvarande pris- och subventionssystemet.

Konsekvenserna ska redovisas senast den 30 september i år, medan förslagen till åtgärder ska redovisas senast den 1 mars 2015.

Artikeln uppdaterades 2014-04-28 kl 11:15

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng