Läkemedel tros orsaka meningit

Infekterade läkemedel tros vara orsak till ett utbrott av hjärnhinneinflammation i USA. Hittills har 15 personer dött.

16 okt 2012, kl 10:09
2

Aspergillus fumigales

Ett utbrott av hjärnhinneinflammation i USA tros ha samband med smittade produkter från ett specialistapotek i Massachusetts. FDA har uppmanat läkare att kontakta patienter som fått läkemedel tillverkade av läkemedelsbolaget NECC. Patienter ska informeras om att de kan utveckla hjärnhinneinflammation, som kan vara dödlig.

Hälsovårdsmyndigheterna beräknar att närmare 14 000 personer kan ha injicerats med kontaminerade produkter. Värst utsatt har hittills delstaten Tennessee varit med 53 smittade och sex dödsfall, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Totalt har 205 fall av meningit identifierats och 15 personer har avlidit.

Enligt svenska Läkemedelsverket finns det inga godkända läkemedel i Sverige som tillverkas av NECC. Läkemedlen har inte heller exporterats till något EU-land, enligt FDA.

Artikeln uppdaterades 2012-10-17 kl 11:45

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Swenglish i rubriken! Vill man använda facktermen för hjärnhinneinflammation heter det på svenska meningit.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng