God effekt av vaccin

En omfattande vaccinering mot hjärnhinneinflammation i Afrikanska Tchad minskade fallen med 94 procent.

12 sep 2013, kl 10:15
3

Vaccinering har minskat fallen av hjärnhinneinflammation i Afrika med 94 procent, rapporterar forskare i tidskriften Lancet. Forskarna har samlat in data om incidensen av hjärnhinneinflammation mellan januari 2009 och juni 2012 för att jämföra läget före och efter en vaccinationskampanj.

Vaccinet är ett så kallat polysackarid-tetanus konjugerat vaccin, PsA-TT, som går under namnet MenAfriVac. Omkring 1,8 miljoner individer mellan 1 och 29 år fick en dos av PsA-TT under en vaccinationskampanj i tre regioner i Tchad under tio dagar i december 2011.

I de tre regionerna där människor vaccinerats förekom 2,5 fall av sjukdomen per 100 000 invånare jämfört med 43 per 100 000 i de ovaccinerade regionerna. Hur långt skydd som vaccinet ger återstår att undersöka skriver forskarna i artikeln.

Vaccinet har använts sedan 2010 och fortfarande finns stora områden där människor inte är vaccinerade. Omkring 450 miljoner människor lever i 21 länder i smittobältet som sträcker sig  från Senegal till Etiopien.

Studien finansierades av Bill & Melinda Gates Foundation, the Wellcome Trust och Läkare utan gränser.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vilka har samlat in data på incidens? SynCo Bio Partners verkar vara inblandat. Vilket företag tillverkade vaccinet? Pga situationen i Afrika finns det anledning att misstänka att statistiken förfuskats och att studien baseras på felaktiga data och då spelar det ingen roll att studien publicerats i Lancet.

  2. Vaccinet är utvecklat inom ramen för Meningitis Vaccine Project, MVP som är ett samarbete mellan WHO och PATH, en internationell icke vinstdrivande organisation. Det tillverkas av Serum Institute of India och företaget SynCo Bio Partners var med och utvecklade det. Mer finns att läsa här http://www.meningvax.org/files/LSHTPrelease_MenAfriVacimpactinChad_12sept2013.pdf
    Data samlades bland annat in genom lokala sjukhus och vårdcentraler och via distriktshälsocentraler och landets hälsoministerium till WHO.

  3. På vilket sätt har man utvärderat biverkningarna efter detta vaccin? Är där fler barn som har dött i andra åkommor som t ex plötslig spädbarnsdöd under samma tidsperiod? Det kan nämnas att man i en undersökning kommit fram till att man beräknar rädda 350 liv från Hib-sjukdom genom vaccinet, medan 3,125 barn kommer dö av biverkningarna. Kan det räknas som att nyttan överstiger risken? http://www.omsj.org/reports/Puliyel%202013.pdf

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng