Annons

Läkemedel saknas i nytt index

Enligt nya Svenskt Vårdkonsumentindex är svensk vård inte konsumentvänlig. Bara sju av 21 landsting erbjuder receptförnyelse via internet.

21 maj 2004, kl 16:02
0

I slutet av april lanserade Timbro Hälsa det rikstäckande Svenskt Vårdkonsumentindex.
– Vi vill visa hur tillmötesgående de svenska landstingen och regionerna verkligen är vad gäller vårdkonsumenters inflytande och valmöjligheter, säger Johan Hjertqvist vid Timbro Hälsa.
Den enda läkemedelsrelaterade parametern som ingår är ”Bekväm receptförnyelse”. Med det menar Timbro Hälsa att man kan förnya sitt recept via internet, utan att fysiskt behöva besöka vårdinrättningen. Av 21 landsting är det bara sju som erbjuder det idag.
Vid kommande uppdateringar kommer fler läkemedelsparametrar läggas till.
– Där kan man till exempel jämföra under- respektive överanvändning av vissa spetsläkemedel med rikssnittet, säger Johan Hjertqvist.
Maximalt kan landstingen få 18 poäng i indexet. I topp hamnar Kalmar med tio, Jönköping med nio och Östergötland och Skåne på sju poäng. Genomsnittet är fem poäng.
– Det visar att vården idag inte är speciellt konsumentvänlig, säger Johan Hjertqvist.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng