Annons

Läkemedel saknar prioritet i valet

Valrörelsen inför det stundande riksdagsvalet om knappt tre veckor är i full gång. Det pratas mycket familjepolitik, skola och sjukskrivningar – med all rätt. Hälso- och sjukvård får sin beskärda del av utrymmet. Men läkemedelsfrågorna kommer i skymundan.

20 aug 2002, kl 17:25
0

Läkemedelsfrågor har inte varit en het potatis i någon valrörelse. Däremot kan det hetta till mellan valen. Senast i april då den stora propositionen klubbades. Men det är inte alltid partierna röstar som de lovar väljarna att de ska rösta. Kohandel och kompromisser är vardagsmat i maktens korridorer. Kappan vänds ibland efter vinden och visst kan man acceptera ett försämrat högkostnadsskydd om man istället får till ett förhöjt bostadstillägg för betalningssvaga pensionärer.

Det finns de som klagar över att Sverige inte har någon läkemedelspolitik, att vi sålde ut den samtidigt som vi gick med i EU 1995. Läkemedelsindustrin klagar över byråkratin och att EU:s inre marknad inte blivit verklighet för läkemedel på grund av komplicerade regler och priskontroll.

I Läkemedelsvärldens undersökning på nästa sida, framgår att flera partier anser att läkemedelsfrågorna inte är en valfråga. Däremot hälso- och sjukvård, där läkemedel är en del. Partierna anger också vilka frågor de anser viktiga att arbeta med under nästa mandatperiod, vad de tycker om apoteksmonopolet, högkostnadsskyddet och hur de vill hantera kostnadsökningarna för läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng