Annons

Läkemedel mot fönstertittarsjuka subventioneras

Det första läkemedlet som godkänts för behandling av symptom vid
fönstertittarsjuka ingår numera i läkemedelsförmånen, enligt beslut
från Läkemedelsförmånsnämnden, LFN. Pletal (cilostazol) används för att
förlänga den maximala och smärtfria gångsträckan.

25 apr 2008, kl 14:28
0

Upp till en femtedel av alla över 65 år uppskattas lida av någon form av sjukdom som drabbar blodkärlen i benen. Bland dessa är ett fåtal drabbade av så kallad fönstertittarsjuka. Förträngningar i kärlen gör då att musklerna får för lite syre vilket leder till kramper och smärta vid fysisk aktivitet.

Läkemedlet Pletal vidgar blodkärlen. Den förbättrade blodcirkulationen gör att patienterna kan gå 45 till 100 meter längre utan smärta, enligt data från åtta kliniska studier. Och nu har LFN beslutat att Pletal ska ingå i läkemedelsförmånen.

Men Landstingens läkemedelsförmånsgrupp är kritisk till subventioneringen. Gruppen befarar att läkemedelsförmånen inte kommer att utnyttjas i den aktuella patientgruppen utan snarare i en större grupp av patienter med otillräcklig blodcirkulation, bland annat bensårspatienter.

Otsuka Pharma Scandinavia, som står bakom läkemedlet, bedömer å andra sidan att endast cirka 2 500 patienter som är drabbade av fönstertittarsjuka kan komma ifråga när det gäller behandling med Pletal enligt gällande indikation.