Brister i uppföljning av läkemedel

Ett läkemedel godkänns ofta under förutsättning att företaget gör
uppföljningsstudier för att kontrollera att medicinen fungerar som
tänkt, utan oväntade biverkningar. Men två tredjedelar av dessa studier
i USA hade ännu inte startat under hösten förra året, enligt
nyhetsbyrån Bloomberg.

25 apr 2008, kl 14:08
0

När det amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkänner nya läkemedel kräver det ofta att det tillverkande företaget följer upp säkerhet och effekt efteråt. Vissa biverkningar upptäcks till exempel inte förrän ett läkemedel har fått stor spridning. Men enligt FDA hade drygt tusen, eller 62 procent, av de förväntade läkemedelsstudierna ännu inte påbörjats i slutet av september förra året, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Vid samma tidpunkt 2006 var siffrorna ungefär desamma. Och även 2002, när FDA för första gången började se över problemet, var två tredjedelar av de totalt 1 339 utlovade prövningarna inte inledda, enligt en artikel i New York Times som tog upp dilemmat för ett par år sedan.

Flera orsaker tros ligga bakom avsaknaden av uppföljningsstudier. Dels kan prövningarna vara svåra att genomföra, dels är denna typ av studier kostsamma. Dessutom kommenterade en kritiker systemet för några år sedan med orden ?vilka skulle lämna in hemläxan om de inte var tvungna??.

Flera av studierna anses inte vara försenade eftersom en deadline saknas. Och även om ett företag har lovat att genomföra prövningarna har det tidigare inte hänt så mycket om det låtit bli. Men i september förra året fick FDA ökade befogenheter att kräva att vissa uppföljningsstudier genomförs. En talesman för FDA kommenterar att myndigheten nu ska arbeta för att försäkra sig om att de utlovade studierna fullföljs på lämpligt sätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng