Bäst byta klass vid SSRI-resistens

Patienter med depression som inte svarar på behandlingen med SSRI får bättre effekt av att byta till en annan typ av läkemedel än till ett annat SSRI. Det visar en ny studie.

25 apr 2008, kl 15:29
0

Man räknar med att bara en tredjedel av alla deprimerade patienter svarar på behandling med ett SSRI-läkemedel som Fluoxetin, Cipramil eller Seroxat. Det har länge diskuterats bland specialister vilken strategi som är bäst för dessa patienter, att byta till ett annat SSRI eller att annat antidepressivt läkemedel som Efexor.

För att ta reda på det genomförde forskare vid Harvard Medical School i Boston, USA, en analys av fyra kliniska studier som jämfört effekten av dessa två strategier .

Analysen inkluderade 1496 patienter som inte hade svarat på behandling med ett SSRI och som därför hade blivit ordinerade ett annat läkemedel.
Enligt studien, som nyligen publicerades i Biological Psychiatry, gav det något bättre resultat att byta till en annan typ av antidepressivt läkemedel än till ett annat SSRI. Men de andra läkemedlen tolererades sämre än SSRI.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng