Läkemedel i många bantningsprodukter
Ett urval av de analyserade produkterna. Foto: Läkemedelsverket

Läkemedel i många bantningsprodukter

Nästan hälften av de bantningsmedel Läkemedelsverket har analyserat innehöll odeklarerade läkemedelssubstanser.

28 nov 2012, kl 10:53
0

Annons

Läkemedelsverket har i ett samarbete med Tullverket analyserat 43 bantningsprodukter. 21 av produkterna innehöll substanserna sibutramin, orlistat, sildenafil, fluoxetin och/eller yohimbin och räknas därför som läkemedel. Hos 18 av produkterna var substanserna odeklarerade och ingen av produkterna vad godkända läkemedel.

– Hela 19 av de analyserade produkterna innehöll sibutramin och tre av dem innehöll dubbelt så mycket sibutramin per doseringsenhet som de godkända läkemedlen gjorde vilket är skrämmande, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Sibutramin fanns tidigare för behandling av fetma, men drogs tillbaka 2010 på grund av risk för stroke och hjärtinfarkt. 

Läkemedelsverket varnar konsumenter att köpa bantningsmedel från osäkra webbplatser, eftersom risken finns att de innehåller läkemedelssubstanseräven om de marknadsförs som naturliga och ofarliga för hälsan. Det kan förutom biverkningar ge interaktioner med andra godkända läkemedel.

Tidigt i somras startade Läkemedelsverket ett samarbete med Tullverket för att få en bild av vad bantningsprodukterna innehåller. Tullverkets personal valde ut postförsändelser som kom till Stockholm/Arlanda från länder utanför EU, som sedan analyserades av Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng