Annons

Läkemedel för 1 100 miljarder 2014

Den globala läkemedelsförsäljningen väntas hamna på 1 100 miljarder
dollar 2014. Ökad försäljning i utvecklingsländer kommer att ta igen
det företagen förlorar på generisk konkurrens enligt en rapport från IMS
Health.

22 apr 2010, kl 11:40
0

Annons

Ökningen av läkemedelsförsäljningen kommer att sakta ner i år men trots det kommer den att ligga på omkring 1 100 miljarder dollar om fyra år. Den analysen gör IMS Health i sin senaste rapport om läkemedelsindustrin. Siffrorna är bättra än vad som förutspåddes för ett par år sedan då patentstupet uppgavs bromsa försäljningsökningen betydligt mer.

För receptbelagda läkemedel spår IMS-rapporten att den globala försäljningen kommer att med minst fem, procent per år fram till 2014.  Försäljningen i Indien och Kina väntas växa 17 procent per år.
– Det som är förvånande är hur stabil vi förväntar oss att tillväxten ska bli trots de patentutgångar som ligger framför oss, säger Murray Aitken, senior vice vd på HMS Insight Healthcare till Reuters.

Faktorer som enligt rapporten dämpar försäljningen under 2010 är enligt rapporten förutom patentutgångar, prissänkningar i Japan, världens näst största läkemedelsmarknad och nedskärningar i sjukvårdsbudgetar i Europa. USA kommer fortsatt att vara världens största marknad för läkemedel med en försäljning på omkring 390 miljarder dollar 2014.