Läkare varnas för rådet att självmedicinera

En överläkare i psykiatri tipsade sin patient att i väntan på adhd-utredning ?smådutta? på amfetamin. Läkaren har fått en varning av HSAN.

19 sep 2008, kl 13:38
0

Patienten har under många år varit beroende av narkotika, främst amfetamin. Han är dömd för våldsbrott och har tidigare fått psykiatrisk vård som brottspåföljd. Efter att ännu en gång frigivits från ett fängelsestraff, sökte han tillsammans med sin flickvän överläkaren för att höra om möjligheterna att utreda om han har adhd för att kunna få behandling med centralstimulerande preparat.

Läkaren gjorde bedömningen
att det nog var troligt att hans patient hade funktionsstörningen och att det var angeläget med en utredning.
Men patienten fick veta att det var långa väntetider och i väntan på en sådan rekommenderade han patienten att självmedicinera med amfetamin från den illegala marknaden.
?Jag kunde ju, som han uttryckte sig, gå och smådutta med amfetamin så länge, eller köpa adhd-medicin på den svarta marknaden.?
Anmälaren berättar också att det tog en stund innan han och flickvännen förstod att läkaren inte skojade.
?Jag ska även börja träffa min dotter och hennes mor kräver urinprov som är rena och då blir det fel om jag ska gå och smådutta på droger?, kommenterar anmälaren som undrar om en överläkare i psykiatri verkligen får uttala sig så här.
Nej är HSAN:s svar som alltså ger läkaren en varning.

Läkaren bekräftar
i svaret till HSAN att han under samtalet med patienten gett denne rådet att pröva en lågdos amfetamin om han skulle falla tillbaka i missbruk.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
konstaterar att det är grovt felaktigt att rekommendera ett illegalt preparat. Patienten använde också mycket höga doser amfetamin, 100 gånger de som används i klinisk verksamhet; det skulle alltså vara en omöjlighet för honom att klara de låga doser som är rimliga, påpekar nämnden. HSAN beklagar också att det på många ställen är en lång väntetid för att få göra den neuropsykiatriska utredning som krävs för att få adhd-behandling med läkemedel. Det kan dock inte läkaren lastas för.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng